رهیافت جدید قدرت مبتنی بر هوش مصنوعی (مطالعه موردی رقابت آمریکا و چین از ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳)
نویسنده: دکتر هادی ترکی
چکیده:
هوش مصنوعی از ابزارهای مهم در شکلدهی به رهیافت جدیدی از قدرت در بخشهای نظامی، اقتصادی و اجتماعی است. هدف تحقیق بر این است تا رهیافت جدید قدرت مبتنی بر هوش مصنوعی بین آمریکا و چین را به بحث گذارد. پرسش مقاله این است که رویکرد آمریکا و چین در زمینه استفاده از هوش مصنوعی به چه نحوی است؟
رقابت سخت امریکا و چین در عرصه هوش مصنوعی بر حوزههای نظامی، دفاعی و اقتصادی متمرکز بوده و در عرصه نرم نیز تلاش برای نشان دادن رهبری مناسب در سطح جهان برای کسب اعتبار و مشروعیت بینالمللی در دهههای آینده است. نتایج تحقیق نشان داده است که ابعاد سخت استفاده از هوش مصنوعی در امریکا به ترتیب شامل توجه به تجارت و اقتصاد و عرصههای نظامی و تحریمهای سختافزاری در صنعت تراشه و نیمهرساناها بر علیه چین است. در حوزه نرم، تلاش برای نشان دادن ضعف رهبری چین و جلوگیری از کسب اعتبار بینالمللی این کشور است.
اما در چین، عرصه سخت مرتبط با هوش مصنوعی بر شهرسازی، ساخت شهرهای هوشمند، امور پزشکی و تقویت ارتش خلق چین متمرکز است و در عرصه نرم نیز شبکهسازی برای سرمایهگذاری خارجی در کشورهای مختلف از جمله در آسیا و نشان دادن خود به عنوان گفتمانساز در عرصه هوش مصنوعی را مدنظر قرار داده است. در مقاله حاضر از روش مقایسهای و ابزار کتابخانهای استفاده شده و چارچوب نظری مقاله نیز قدرت هوشمند است.