همزمان با روزهای آغازین سال نو میلادی و برگزاری نمایشگاه بزرگ “شکوه ایران باستان” در “شهر ممنوعه” پکن، عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی اختصاصی که در نشریه گلوبال تایمز چین منتشر شد، نوشت که سال جدید میلادی (۲۰۲۴) سال توسعه و پیشرفت مناسبات فرهنگی بی نظیر جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین خواهد بود.
متن کامل یادداشت وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:
ایران و چین به عنوان دو تمدن باستانی در آسیا، هزاران سال است که ارتباط نزدیکی با هم دارند. جاده ابریشم یک میراث مشترک به جا مانده از این دوران است که از شی اَن به گانسو و سین کیانگ و سپس به خجند می گذرد. در سمرقند، بخارا، هرات و نیشابور با بقایای تعاملات فرهنگی، هنری، اقتصادی و اجتماعی این دو تمدن کهن آسیایی مواجه خواهید شد.
تعاملات دو ملت ایران و چین در بحبوحه انقلاب صنعتی در اروپا و آغاز دوران استعمار و استقلال کشورهای آسیایی، فاصله ای حدود ۲۰۰ ساله را تجربه کرد. وقوع انقلاب در چین و انقلاب اسلامی در ایران دوران جدیدی را برای دو کشور رقم زد که منجر به گسترش روابط شد و دوستی بین دو ملت قوی تر شد.
اراده رهبران دو کشور با سفر تاریخی رئیس جمهور شی جین پینگ به تهران در سال ۲۰۱۶، منجر به ارتقای روابط به سطح مشارکت راهبردی همه جانبه شد. رویکرد دولت جدید ایران به روابط با کشورها آسیا و سفر تاریخی تاریخی ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران در آغاز سال ۲۰۲۳ که منجر به امضای ۱۸ سند در زمینه های فرهنگی، اقتصادی و فناوری شد، نوید بخش آغاز عصر جدیدی در روابط دو کشور و زمینه جدیدی برای گسترش بیشتر روابط با دو کشور بود.
روابط راهبردی مستلزم توجه به همه ابعاد تعاملات دو کشور است. با این حال، تجمیع سایر زمینههای اقتصادی، صنعتی، فناوری و علمی نیازمند توجه بیشتر به ارتباطات مردمی و همکاریهای فرهنگی بین دو کشور است.
از این منظر، سال ۲۰۲۳ را می توان سالی استثنایی در روابط فرهنگی و مردمی بین مردم ایران و چین دانست.
در آغاز سال ۲۰۲۳ دو سند مهم در زمینه همکاری های گردشگری و میراث فرهنگی بین دو کشور به امضا رسید. پس از آن، ایران از سوی وزارت فرهنگ و گردشگری چین به عنوان مقصدی مهم برای گردشگری معرفی شد.
در ماه مارس سال گذشته با همکاری شرکت هواپیمایی ماهان، جاذبه های گردشگری ایران در پکن، گوانگجو و شانگهای به علاقه مندان چینی معرفی شد.
در ماه آوریل سال گذشته، آقای علی دارابی، معاون میراث فرهنگی ایران، به چین سفر کرد و در اولین مجمع عمومی کشورهای موسس اتحادیه میراث فرهنگی آسیا در شی اَن شرکت کرد. در این جلسه اساسنامه این اتحادیه تصویب و دبیرکل آن نیز برای مدت دو سال انتخاب شد.
آقای لو یینگ چوان معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین در مهرماه امسال به تهران سفر کرد و دومین کمیته همکاری های فرهنگی و اولین کمیته فنی همکاری های گردشگری با حضور تورگردانان دو کشور برگزار شد. در این سفر برنامه تبادلات فرهنگی، هنری و آموزشی برای سال های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶ بین دو کشور نیز امضا شد.
در آذرماه آقای لی کوان، معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین و رئیس اداره میراث فرهنگی کشور به تهران سفر کرد و در هفتمین کنفرانس بین المللی تمدن های باستانی شرکت کرد.
در سال ۲۰۲۳، یکی دیگر از دستاوردهای مهم تبادلات و همکاری های مردمی ایران و چین، تصمیم به برگزاری نمایشگاهی از آثار فرهنگی ایران در موزه قصر چین بود.
از اواسط ژانویه تا اواسط آوریل سال جاری میلادی هم نمایشگاه شکوه ایران باستان در موزه قصر در شهر ممنوعه چین برگزار می شود. این نمایشگاه بزرگترین نمایشگاه ایران در چین است.
هنر ایرانی بهعنوان واسطهای برای ارتباط شرق و غرب، عناصر فرهنگی اقوام مختلف را در هم میآمیزد و در بسیاری از زمینهها دستاوردهای چشمگیری داشته و بر بسیاری از کشورها و مناطق اوراسیا تأثیر گذاشته است.
این نمایشگاه ۲۱۶ اثر فرهنگی گردآوری شده توسط چندین موزه در ایران را به نمایش میگذارد تا بتواند زیبایی هنر ایرانی را از طریق معماری، مجسمهسازی، سرامیک، شیشه، فلز، خوشنویسی، نقاشی و سایر جنبهها به مخاطبان چینی نشان دهد و روابط میان دو تمدن بزرگ ایران و چین را بیش از پیش تعمیق بخشد.
تبادلات و همکاری های مردمی راه مهمی برای تعمیق روابط ایران و چین است و من خوشحالم که شاهد شروع خوبی برای همکاری ایران و چین در سال ۲۰۲۴ هستم.
در آغاز سال نو، نمایشگاه بزرگ شکوه ایران باستان که در موزه قصر پکن(شهر ممنوعه) برگزار شد، حاکی از آن است که امسال سال خوبی برای توسعه روابط ایران و چین خواهد بود و روابط دو تمدن باستانی بیش از پیش تعمیق خواهد یافت.
تحکیم تعاملات فرهنگی و مردمی ایران و چین راهی برای برقراری روابط پایدار، نهادینه و راهبردی بین دو ملت فراهم می کند.
خوشحالم که سال ۲۰۲۴ با افقها و چشماندازهای روشن برای همکاریهای چندجانبه ایران و چین آغاز شده است و نمایشگاه در موزه قصر پکن نوید سالی پر رونق در روابط رو به رشد دو تمدن کهن را میدهد.