رئیس انجمن دوستی ایران-چین: شرایط برای تحول جهشی در روابط دو کشور به وجود آمده/حضور چین در نقاط مختلف جهان مثبت است
آقای «علاءالدین بروجردی» که مدرک کارشناسی ارشد روابط بینالملل دارد در سال ۱۳۶۰ با حکم شهید رجایی رئیس جمهور وقت به عنوان اولین سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در دوبی منصوب گردید و پس از آن در مسئولیتهای مختلفی چون کاردار جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری خلق چین، معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه، معاون مشاور امور بینالملل مقام معظم رهبری، ریاست گروه دوستی پارلمانی ایران-چین و ریاست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خدمت کرده است.
آقای بروجردی اکنون رئیس انجمن دوستی ایران و چین است و در مصاحبه با خبرنگار بخش فارسی رادیو و تلویزیون مرکزی چین به بررسی روابط دیرینه دو کشور پرداخت و از تاثیر مثبت چین بر اقتصاد جهان سخن گفت.
وی میگوید سابقه تاریخی روابط دو کشور با لحاظ فعالیتهای مشترک اقتصادی جاده ابریشم یک رابطه چند هزار ساله است و در عمق تاریخ شاهد این ارتباطات در ابعاد اقتصادی، تجاری و فرهنگی بودهایم.
آقای بروجردی با مثبت ارزیابی کردن نقش چین در تجارت جهانی تاکید کرد حضور این کشور در نقاط مختلف جهان از آفریقا گرفته تا آسیا و کشورهای اسلامی در جهت افزایش همکاریهای تجاری و اقتصادی و تقویت روابط سیاسی است.
مشروح مصاحبه با آقای بروجردی را در زیر مشاهده میکنید:
رادیو و تلویزیون مرکزی چین: در پنجاهمین سالگرد برقراری روابط ایران و چین و تحولاتی که در عرصه بینالملل به وجود آمده، مناسبات این دو کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
آقای بروجردی: روابط دو کشور بزرگ و مهم شرق و غرب آسیا یعنی جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس تصمیم راهبردی رهبران هر دو کشور روابطی بسیار خوب، پایدار و روبه گسترش بوده و علی رغم تمام تحولاتی که در منطقه و جهان اتفاق افتاد هیچگاه خدشهای بر این روابط خوب ایجاد نشد. سران دو کشور در دیدارهای متعدد متقابلی که داشتند قراردادهای متعددی را به امضا رساندند و باید گفت در آستانه روابط رسمی دو کشور امضای سند راهبری و بسیار مهم ۲۵ ساله میان دو کشور نماد واقعی این روابط بسیار خوب است. البته سابقه تاریخی روابط دو کشور با فعالیتهای مشترک اقتصادی جاده ابریشم یک رابطه چند هزار ساله است و در عمق تاریخ شاهد این ارتباطات در ابعاد اقتصادی، تجاری و فرهنگی بودهایم به همین دلیل در بسیاری از نقاط چین نام تجار و یا شخصیتهای ایرانی وجود داشته که نشان دهنده این است رفت و آمدها و مراودات بین دو کشور از صدها سال قبل وجود داشته است و خوشبختانه امروز فضای بسیار خوبی در روابط بین دو کشور وجود دارد.
رادیو و تلویزیون مرکزی چین: با توجه به اهمیت ابتکار «یک کمربند-یک جاده» چه اقداماتی باید انجام شود تا نقش ایران در این ابتکار پر رنگتر شود؟
آقای بروجردی: فکر میکنم تصمیم دولت چین به یک معنا احیای خط تاریخی جاده ابریشم است و در واقع جمهوری اسلامی ایران به لحاظ موقعیت ژئوپلتیک خود در منطقه از امنیت پایدار که شرط لازم تقویت ارتباطات به خصوص تصمیمات راهبردی مانند یک کمربند-یک جاده محسوب میشود، برخوردار است. در یک چنین وضعیتی، وجود امنیت پایدار مهم و ضروری است بنا بر این امیدواریم در مجموعه ارتباطات با توجه به ارتباطات تاریخیِ جاده ابریشم، ما شاهد جایگاه جمهوری اسلامی ایران در این کمربند بسیار مهم و جاده ارتباطی میان کشورها در منطقه باشیم. با توجه به اینکه هر چه سریعتر باید گامهای عملی از طریق انعقاد قراردادهای متعدد برای اجرایی نمودن توافق درازمدت ۲۵ ساله برداشته شود امیدواریم این اقدامات هر چه سریعتر صورت بگیرد و ما شاهد این تحول در عرصه عمل باشیم.
رادیو و تلویزیون مرکزی چین: توافق راهبردی ۲۵ ساله میان چین و ایران در فروردین ماه به امضای وزرای خارجه دو کشور رسید؛ آن را چگونه ارزیابی میکنید و چه چشم اندازی برای آن متصور هستید؟
آقای بروجردی: این توافق یک توافق همه جانبه است یعنی در سایه روابط سیاسی-راهبردی بسیار خوب میان دو کشور ما شاهد ایجاد یک بستر بسیار مهم و اساسی برای فعالیتهای همه جانبه از طریق اجرایی نمودن این توافق هستیم. حوزههای مربوطه به این توافق از اقتصادی و تجاری گرفته تا فرهنگی، علمی، دانشگاهی و فناوریهای نوین است. با توجه به موفقیتهایی که چین در زمینههای ریلی، هوش مصنوعی و عرصه فناوریهای مدرن داشته بسیار امیدوارم در دولت جدید ایران که نگرشی کاملا مثبت به هر چه سریعتر اجرایی شدن این توافق دارد ما شاهد مذاکرات تخصصی ارگانهای مسئول در این زمینه باشیم و تبدیل به قرارداد شوند. با توجه به نظر مثبت مقام معظم رهبری در خصوص این روابط که از ابتدا کاملا حمایتآمیز بوده مجلس شورای اسلامی هم از چنین رویکردی حمایت خواهد کرد.
رادیو و تلویزیون مرکزی چین: اهمیت «سیاست نگاه به شرق» را با توجه به روی کار آمدن دولت آقای رئیسی چگونه می بینید و چه پیشبینی از چشم انداز روابط دوجانبه ایران و چین برای آینده دارید؟
آقای بروجردی: واقعیت این است که سابقه خوبی در تاریخمان با غرب نداریم؛ همیشه نگاه آنها به خصوص آمریکا که در راس گروه غرب قرار دارد به ما خصمانه بوده و همانطور که امروز هم شاهدیم نگاه امروز آمریکا به چین هم خصمانه است و به همین دلیل هم دولت چین مواضع قاطعانهای در مقابل زیاده خواهیها و خروج ایالات متحده از خط قرمزهای تعریفشده پکن اتخاذ کرده که قابل تقدیر است. بنا بر این طبیعی است که ما هیچ وقت نمیتوانیم با غرب یک رابطه راهبردی با توجه به این دیدگاه داشته باشیم برعکسِ چین که در طول تاریخ هیچگاه هیچ نقطه تاریکی را در این روابط ندیدیم و به خصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد گسترش و تقویت این روابط بودهایم. بنا بر این روابط خوب دو کشور با توجه به تحولات مهمی که در کشور ما از طریق انتخابات صورت گرفت و دولت جناب آقای دکتر رئیسی قدرت اجرایی را در اختیار گرفت و دیدگاه ایشان هم مانند مقام معظم رهبری به چین دیدگاه مثبتی است، همه شرایط برای یک تحول جهشی در زمینه روابط دو کشور به جود آمده و امیدوار هستیم در چنین فضایی تحول را در صحنه عمل شاهد باشیم. گرچه آمریکاییها از این تحول خرسند نیستند ولی با توجه به این که هر دو کشور (ایران و چین) مستقلند و خودشان تصمیم میگیرند و نظر منفی آمریکا هیچگونه اهمیتی برای آنها ندارد با استحکام و اقتدار در همه شرایط روابط راهبردی را تقویت میکنیم.
رادیو و تلویزیون مرکزی چین: چهارمین دوره نمایشگاه بین المللی واردات چین (CIIE) که نخستین نمایشگاه واردات اختصاصی جهان محسوب می شود، پنجشنبه (۴ نوامبر) با حضور نزدیک به سه هزار کسب و کار از ۱۲۷ کشور و منطقه جهان در شانگهای برگزار شد؛ همچنین ۱۱ دسامبر (۲۰ آذر) نیز مصادف است با بیستمین سالگرد پیوستن چین به سازمان تجارت جهانی. با توجه به این تحولات نقش چین را در بهبود اقتصاد جهان چگونه ارزیابی میکنید؟
آقای بروجردی: چین بر خلاف آمریکا که در جای جای دنیا دخالتهای غیرقانونی انجام میدهد و جنگ را تحمیل میکند (مانند تجاوز به عراق و افغانستان)، حضورش در نقاط مختلف جهان از آفریقا گرفته تا آسیا و کشورهای اسلامی در جهت تقویت همکاریهای تجاری و اقتصادی و تقویت روابط سیاسی است. بنا بر این من این نقش را در سطح جهانی مثبت میبینم. نمایشگاه واردات هم که در شهر مهم شانگهای برگزار شد نمایشگاه بسیار مهمی بود البته این موضوع را در هیات رئیسه انجمن دوستی ایران و چین به بحث گذاشتیم. انتظار ما در انجمن این است که شرکتهای بسیار بیشتری باید حضور پیدا میکردند. با توجه به تجربه بنده به عنوان رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و چین و اینکه در دهه ۶۰ یعنی سی و اندی سال پیش سفیر ایران در پکن بودم حتما از ارگانهای دولتی به خصوص وزارت صنعت و بخش خصوصی خواهیم خواست تا ارتباطات تقویت شود و حضور پررنگ تر و فعالتری باشد و جمهوری اسلامی ایران جایگاه واقعی خود را در روابط تجاری و اقتصادی دو کشور پیدا کند.