یک استاد دانشگاه معتقد است: روابط ما با چین، تحت تاثیر روابط چین با عربستان قرار گرفته و هرچه عربستان روابط تجاریاش را گسترش دهد بر روابط ما با چین تاثیرگذار است.
به گزارش ایسنا، بهزاد شاهنده، دبیر علمی دومین کنفرانس مطالعات چین طی سخنانی در پیش نشست این کنفرانس گفت: چینی ها علاقه به تجارت دارند و آن را در اولویت قرار دادند و تجارت به عنوان یک عنصر اصلی سیاست خارجی آنها دنبال می شود. در واقع چین به دنبال امکاناتی برای سرمایه گذاری بیشتر است و استفاده از پولهای کلان منطقه نیز برای آنها مهم میباشد.
وی افزود: در چنین شرایطی روابط ایران و چین مهم می شود. بنده معتقدم چینی ها در راستای سیاست تجاری بیشتر با کشورها ارتباط برقرار می کنند که از لحاظ اقتصادی هم رونق داشته باشند. در این وضعیت عربستان توان مالی دارد که چین را به سمت خودش بکشاند و ضمن این که تمایل دارد چین در منطقه حضور بیشتری پیدا کند و لذا همه این ها تحولاتی است که اتفاق می افتد و ما باید اینها را مد نظر قرار دهیم.
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار کرد: سیاست خارجی چین این است که با هر کدام از کشورهای منطقه که سودمندتر باشد بیشتر روابط برقرار می کنند.
شاهنده در ادامه اظهارکرد: اکنون نگاهی به وضعیت آمریکا بیندازیم . بعد از دوران اوباما محور اصلی آسیایی را مطرح کردند در واقع برای آنها اولویت اول مساله چین است. آمریکایی ها در منطقه نمی توانند و یا نمی خواهند مثل گذشته عمل کنند و منطقه افغانستان به آنها نشان داد که خروج ناگهانی می تواند تبعاتی داشته باشد.
وی همچنین گفت: ما باید در بررسی مطالعات چین ، روابط چین با روسیه و همچنین روابط چین با آمریکا را هم بررسی کنیم هر کدام از این ها می توانند فاکتورهای مهمی در تعیین سیاست خارجی ایران داشته باشند.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: برای آمریکا در حال حاضر مساله داخلی آن کشور حائز اهمیت است. در واقع علی رغم آنچه پیش بینی می شد در دوره بایدن سیاست خارجی آنها فعال تر باشد ولی به نظر می رسد آنها بیشتر به مسائل داخلی توجه دارند و مساله دیگرشان چین ستیزی است.
شاهنده گفت: بازیگرانی که قبلا در روابط با چین مهم نبودند، الان مهم شدند و روابط ما با چین تحت تاثیر روابط چین با عربستان قرار گرفته است و هر چه عربستان روابط تجاری اش را گسترش دهد بر روابط ما با چین هم تاثیر می گذارد.
وی در ادامه ابراز داشت: ما روابط دو جانبه با چین داشتیم، شریک اصلی چین بودیم اما به نظر میرسد این مساله در حال دگرگون شدن است و باید حتما موضوعات مختلف مورد بررسی قرار گرفته و مطرح شود . چینی ها الان نمی خواهند وضعیت موجود را به هم بزنند می خواهند در داخل این وضعیت حرکت کنند و جایگاه آنها به عنوان یک کشور قدرتمند به رسمیت شناخته شود.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: به نظر می رسد بازی جدیدی در منطقه رخ داده باید حتما مطالعه کنیم تا بازی بهتری داشته باشیم و بتوانیم در سیاست خارجی موفق عمل کنیم.
خبرگزاری ایسنا