معرفی بیشتر اثر و نویسنده:
波斯笔记,上下册Reading Persia I, II李零著LiLing三联书店出版社۲۰۱۹,۲۰۲۰کتاب “یادداشتهای پارس”تآلیف آقای لی لینگ، استاد کرسی علوم انسانی دانشگاه پکن؛ در دوجلد با ۶۲۵صفحه و دهها تصویر و عکس زیبا با چاپ نفیس، توسط انتشارات سن لیان (زندگی، کتابخوانی، آگاهی نو)در سال ۲۰۱۹به زیور طبع آراسته شده و در سال ۲۰۲۰به چاپ سوم رسیده است.نویسنده صفحه اول کتاب را با داستانی از جوانگ زه شروع می کند که در آن به چگونگی شناخت انسان از جهان خارج اشاره دارد. این داستان نوع نگرش استاد لی لینگ را از همان ابتدا برای خوانندگان روشن می سازد.این کتاب در ۲۰فصل و در هر جلد ۱۰فصل تنظیم شده است. در جلد اول در ۵فصل اول به “تاریخ –جغرافی”ایران پرداخته و در ۵فصل دیگر به همانندی خط، قانون، واحدهای اندازه گیری، سکه و خراج و در آخر به همانندی مذاهب بین ایران و چین (امپراطوری پارس و امپراطوری چین) اشاره می کند و با مستنداتی تاریخی بیان خود را مستدل می سازد. در انتهای بخش اول دو بحث دیگر را مطرح می سازد: بحث اول: “تاریخ در تاریخ”و بحث دوم: “چرا پارس بزرگ از یونانکوچک شکست خورد؟”نویسنده در جلد دوم در فصل های ۱۱تا ۲۰تحت عنوان “باستان شناسی -هنر”ایران، بترتیب قصرهای پارس، مقبره های پارس، سنگ نگاره ها و حجاریهای پارس، نقش آجرهای رنگی و ظروف نقره و طلا، حیوانات و هنرهای پارس را توصیف و با تصاویر و عکس های زیبا و نفیس مزین نموده است. در این جلد نیز مثل جلد اول، نویسندهبه همانندی پارس و چین در تمام موارد مذکور اشاره می نماید و با عکس و مستندات این ایده را اثبات می نماید. ایشان در فصل های آخر ۱۶تا ۲۰به سفرنامه های خویش به آلمان در نوامبر و دسامبر ۲۰۱۲، امریکا در مه و ژوئن ۲۰۱۳ ،فرانسه در ژوئن ۲۰۱۴وسفرنامه هایایران در دو بخش اول: بار اول ۲۳تا ۳۰مه ۲۰۱۲و بار دوم ۷تا ۱۵ژانویه۲۰۱۷ودر بخش دوم برای بار سوم سفر اخیرش به ایران از ۱۰تا ۲۱ژانویه ۲۰۱۸پرداخته و به تشریح سفرهایش با متن و عکس می پردازد.نکته جالب این است که نویسنده در سفرهایش به کشورهای دیگر باز هم در موزه های آنکشور بدنبال آثار تاریخی ایران بوده و عکس های جالبی و با کیفیتی را همراه متن آورده است که دید بصری خواننده را بزیبایی نوازش می دهد. و در سفرش به ایران با سفر به شهرهای تاریخی بدنبال کشف آثار باستانی و مشاهده آنها از نزدیک بوده و با عکس های شفاف و روشن نگاه خوانندگان را با خود همراه کرده است.دو ضمیمه انتهایی نیز دارد: ضمیمه اول: تحقیق تطبیقی و ضمیمه دوم: معرفی چند جلد کتاب مرتبط با تاریخ مدرن ایران می باشد.
و هم اکنون ترجمه خلاصه ای از مقدمه کتاب تقدیم می شود:نویسنده مقدمه را با این سخن چینی آغاز می کند:”اگر آینه نباشد، انسان صورت خود را نمی بیند؛ اما چشم دیگران، صورت تو را خواهد دید”بحث در مورد شناخت عالم خارج و کلا شناخت از نگاه دیگران است و بقول نویسنده شناخت ایران از نگاه چین و چینی هاست. جنگ یونان و پارس یک مقابله کلاسیک است: از قدیم الایام یونان نماینده اروپا، نماینده غرب و سمبل آزادی؛ و پارس نماینده آسیا، نماینده شرق و سمبل اتوکراسی و حکومت مطلقه بوده است.تاریخ شناسان سنتی اروپا، همواره از مستندات تاریخی یونان و از نظرگاه یونانتاریخ امپراطوری پارس را مطالعه می کنند. این نگاه یک جانبه همواره بر اروپای کنونی تاثیر گذاشته و نگرش فرهنگی و روانشناسی فرهنگی و همچنین بر این دنیای قدرتمند مبتنی بر سخن تاثیر گذاشته است.در بین تمدنهای اولیه انسان، ۳امپراطوری بزرگ ایران در دوران هخامنشی، پارتها و ساسانیان، با چین زمان سلسله های چین، خن، سویی و تانگ بسیار مشابه بوده است. در تاریخ جاده ابریشم که صحنه تبادلات شرق و غرب بوده است، ایران و چین خیلی بهم نزدیک بوده و این نکته برای من خیلی جالب بود.لذا فکر کردم که باید کتابهایی جستجو کنم، بخوانم و یادداشت برداری کنم تا زاویه دید به پارس را عوض نمایم و نیز زاویه نگاه به یونان را عوض کنم….و این است یادداشتهای من!
معرفی مختصر پروفسور لی لینگ، نویسنده کتاب معظم “یادداشت های پارس”:لی لینگ، استاد کرسی علوم انسانی دانشگاه پکن، عضو آکادمی هنر امریکا، متولد ۱۹۴۸در خه بی و در پکن تحصیل نموده است. ۱۹۷۷به عضویت آکادمی علوم اجتماعی چین درآمده و در بخش باستان شناسی مشغول تحقیق شده است. در سال ۱۹۸۲موفق به دریافت کارشناسی ارشد تاریخ شده و از سال ۱۹۸۵تا کنون بعنوان مدرس و استاد کرسی علوم انسانی در بخش زبان چینی دانشگاه پکن مشغول تدریس و تحقیق می باشد.ایشان دامنه مطالعاتش در زمینه های مختلف تحقیقاتی علوم انسانی است. از باستان شناسی و زبانهای باستانی گرفته تا بازخوانی کتب قدیمی و نیز تاریخ طالع بینی، تفکر نظامی، هنر، تاریخ و جغرافیا را در بر می گیرد.از سخنان اوست که :”هر گاه بخواهی از نگرانی رهایی یابی، تنها کتاب بخوان”. او بیشترین عناوینی که دوست دارد او را بنامند، “کتابخوان”و “دانشجو”است و در تمام زندگی از این عناوین و القاب دلسرد نشده است.او می گوید، تنها برای علاقمندی کتاب می خواند. این اثر جدید “یادداشتهای پارس”او نیز ترکیبی از یادداشت نویسی،کتابخوانی، سفر و مطالعه تاریخ جهان و ایران است.لی لینگ در انتشارات کتابفروشی سن لیان (سه پیوند: زندگی، کتابخوانی و آگاهی نو) قبلا ۸کتاب منتشر کرده است. ازجمله آثار کلاسیک ما، چین ما، ذوب گذشته و ساختن اکنون، تغییرات زیاد، و بازخوانی چندین کتاب باستانی و نسخ تاریخی چین می باشد.ایشان می گوید کتابهای او تماما حاصل کتاب خواندن ساده و یادداشت برداشتن (یا کتابخوانی و یادداشت نویسی) اوست.