فهرست سرخط اخبار امروز، ۲۹/مهر/۱۳۹۹:
شبهات در مورد چین // سخنگوی وزارتخارجه همچنین در ارتباط با برخی از اخبار منتشر شده در مورد پولهای بلوکه شده ایران در چین یا اینکه مشکلاتی که ایرانیان در زمینه بانکی در چین با آن روبهرو شدهاند حتی بیشتر از آمریکاست، گفت: «ما بعضا میبینیم که برخی از اخبار نادرست در ارتباط با چین منتشر میشود و این جای سوال دارد.» خطیبزاده افزود: «بسیاری از اخبار منتشر شده درخصوص روابط ایران و چین با منشأ بیرونی درست نیست و ما همواره گفتوگوهای راهبردی، رو به جلو و سودمندی را با طرف چینی داشتهایم و مهم این است که بین دو کشور همواره گفتوگوهای مستمر و پرثمری وجود دارد.» خطیبزاده با تاکید بر اینکه ایران منابعی در چین دارد که از آن منابع برای تامین نیازهای خود استفاده میکند، گفت: «این جدا از پولی است که ما مثلا در ژاپن، عراق یا کرهجنوبی بهصورت بلوکهشده داریم. موضوع چین در این زمینه متفاوت است.»
کندی مذاکرات با سئول // سخنگوی وزارتخارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه برخی از اخبار گویای این است که پیشرفتهایی در مذاکرات ایران و کرهجنوبی برای آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران در این کشور فراهم شده و اتفاقات مثبتی در این زمینه رخ داده است گفت: «منابع ما در کرهجنوبی چندین میلیارد دلار است. مذاکرات برای انتقال این منابع یا استفاده از این منابع برای خرید دارو و مواد اولیه آن درحال انجام است ولی متاسفانه این مذاکرات به کندی پیش میرود و این کندی ما را اذیت میکند. وزارت بهداشت بهصورت منظم درحال رایزنی با کرهجنوبی است ولی همانطور که اشاره کردم این کندی ما را اذیت میکند و در سطحی که ما میخواهیم اتفاقی نیفتاده است. امیدواریم دولت کره هر چه زودتر به تعهدات خود عمل کند. پیشرفتهای صورتگرفته ناچیز است و برای ما قابل قبول نیست.» گزارشها حکایت از این دارد که ۷ میلیارد دلار پول ایران در کرهجنوبی بلوکه شده است.
رایزنی ظریف و همتای ژاپنی // در ادامه خطیبزاده با اشاره به تماس تلفنی ظریف و همتای ژاپنی خود گفت: «در این تماس تلفنی مقامات دو کشور در ارتباط با مسائل دوجانبه و بینالمللی گفتوگو و رایزنی کردند. در این گفتوگوی تلفنی بر اهمیت دسترسی ایران به منابع مالی خود در ژاپن تاکید شد و امیدواریم طرف ژاپنی براساس قوانین و مقررات بینالمللی به وظایف خود در این زمینه عمل کند.»
سفر موفق همتی به عراق // وی در ارتباط با سفر اخیر عبدالناصر همتی، رئیس بانکمرکزی به عراق و نتایج حاصل از این سفر گفت: «این سفر در چارچوب توافقات بانکمرکزی ایران و عراق صورت گرفته بود و سفر موفقیتآمیزی بود البته جزئیات در مورد این سفر را باید شما خبرنگاران از بانکمرکزی جویا شوید.»
تحقق یکی از ابعاد برجام // سخنگوی وزارتخارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به لغو محدودیتهای تسلیحاتی ایران از بامداد ۲۷ مهر ماه در فضای مجازی برخی اظهارنظرها مطرح شده مبنی بر اینکه فقط یک جنبه برجام اجرایی شده و جنبههای دیگر که مربوط به مسائل اقتصادی است تحقق پیدا نکرده است و اکنون مردم با مشکلات و سختیهای زیادی برای تامین نیازهای اساسی خود مواجه هستند و وزارتخارجه در زمینه تامین ارز برای تهیه دارو چه اقدامی انجام داده است، خطاب به خبرنگار سوالکننده گفت: «ما از بدنه همین مردم هستیم و ما از آسمان نیامدهایم که ندانیم درد مردم چیست؟ ما میدانیم که مردم در چه درد و رنجی به سر میبرند. مردم ما در یک جنگ ناخواسته و تحمیلی از سوی آمریکا قرار گرفتهاند و ما چارهای جز پیروزی در این جنگ نداریم.» این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: «این پیروزی را در بسیاری از ابعاد بهدست آوردهایم و فشارهای کنونی آمریکا که بهصورت جنونآمیز پیگیری میشود بهخاطر شکستهای مکرری است که در ارتباط با پیگیری خواستهها و اهداف خود علیه ایران روبهرو شدهاند.» وی همچنین با تاکید بر اینکه موضوع تحریمهای تسلیحاتی و رفع محدودیتهای مربوط به آن ربطی به تحریمهای آمریکا علیه ایران بعد از خروج از برجام ندارد گفت: «آنچه در این زمینه محقق شده است یکی از ابعاد برجام است نه همه آن.» خطیبزاده با بیان اینکه بهخاطر فشارهای آمریکا و ناتوانی اروپاییها در اجرای تعهداتشان و نقض تعهدات از سوی آنها ما اکنون دچار مشکل هستیم، گفت: «ولی این از وظیفه دولت نمیکاهد و وظیفه دولت تامین نیازهای مردم است و همه تلاشها در همین چارچوب صورت میگیرد.»
پیروزی برای مقاومت // سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به لغو محدودیتهای تسلیحاتی ایران گفت: «آنچه اتفاق افتاد یک پیروزی برای مقاومت و ملت ایران بود و ما در واقع شاهد لغو قطعنامههایی بودیم که حتی متاسفانه دوستان ما همچون چین و روسیه نیز به آن رای مثبت داده بودند.» وی با بیان اینکه روایت مذاکرات هستهای روایتی خواندنی از شکوه دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران است، ادامه داد: «در ارتباط با موضوع لغو محدودیتهای تسلیحاتی در جریان مذاکرات، طرفهای غربی حاضر نبودند که در این باره صحبتی کنند و آن را جدا از مساله هستهای میدانستند.» خطیبزاده با اشاره به روند مذاکرات در ارتباط با این موضوع در جریان مذاکرات هستهای و جدیت طرف ایرانی برای پیشبرد خواسته خود در این زمینه، افزود: «جمهوری اسلامی ایران در طول پنج سال گذشته نه ذرهای سیاستهای دفاعی خود را تغییرداده و نه برنامه موشکی و اهداف منطقهای خود را تغییر داده است.» به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی، بامداد یکشنبه محدودیتها برداشته شد البته فشارهای آمریکا سرجای خودش است و این کشور حتی در موضوع غذا و دارو نیز سعی میکند فشار حداکثری علیه ایران اعمال کند اما عهد دولت و حاکمیت نسبت به مردم پابرجاست و ما تمام تلاش خود را برای تامین نیازهای مردم انجام میدهیم.
خرید تسلیحات // سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که با توجه به رفع محدودیتهای تسلیحاتی از ۲۷ مهرماه علیه ایران، تهران قرار است از چه کشورهایی سلاح خریداری کند، خاطرنشان کرد: «ما با تسلیح منطقه و تبدیل کردن منطقه به انبار تسلیحات موافق نیستیم.» خطیبزاده با بیان اینکه میزان هزینههای ایران در ارتباط با مسائل نظامی در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه از جمله اماراتمتحدهعربی، عربستان سعودی و حتی عراق بسیار کم است، تصریح کرد: «ما سالهاست که خرید نظامی نداریم و در واقع خرید نظامی ما صفر است.» سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان با تاکید بر اینکه ایران قدرت خود را از مردمش میگیرد، نه از سلاح، ادامه داد: «البته ما خودمان را از بهرهبرداری از این بازار و استفاده از فناوریهای جدید در این حوزه محروم نمیکنیم ولی مسوولانه عمل میکنیم.» وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به رفع محدودیتهای تسلیحاتی ایران، وزیر امورخارجه آمریکا روز یکشنبه مدعی شد که هر کشوری با ایران در زمینه خرید و فروش تسلیحات همکاری داشته باشد قطعنامههای شورای امنیت را نقض کرده است، گفت: «اظهارات پمپئو نشان میدهد که حتی خود او نیز باور ندارد که تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران موفق بوده است.» خطیبزاده تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران همچنان فکر میکند که میتوان در چارچوب معاهدات بینالمللی کار کرد.
تولید ۹۰ درصد نیاز دفاعی در داخل // سخنگوی وزارتخارجه تاکید کرد: «آنچه آنها را میترساند بازگشت ایران به بازار گسترده فناوری و صادرات اقلام تسلیحاتی است.» خطیبزاده خاطرنشان کرد: «براساس اعلام مقامات دفاعی کشور ۹۰ درصد از نیازهای دفاعی ایران در داخل کشور تولید میشود و ایران بیش از اینکه بازار خرید باشد دارای پتانسیل برای تامین این اقلام است.» وی همچنین ادامه داد که ایران مثل آمریکا نیست که رئیسجمهورش بیاید و نمایش دهد و بهدنبال فروش سلاحهای کشنده برای کشتن مردم یمن باشد.
پاسخ به اظهارات ترامپ درباره مذاکره // خطیبزاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات اخیر ترامپ مبنی بر اینکه کار ایرانیها برای مذاکره با آمریکا بعد از پیروزی مجدد من سختتر خواهد شد، گفت: «ما در مورد ادعاهای هرروزه آمریکا و ترامپ در ارتباط با موضوع مذاکره بارها پاسخ دادهایم. پاسخ ما همان است که قبلا گفتهایم. تا زمانی که ایالاتمتحده به این عقلانیت نرسید که سیاستهایش ضدملت ایران شکست خورده است چیزی تغییر نخواهد کرد. ما منتظر میمانیم که آنها به شکست سیاستهای خود اعتراف کنند.»[/cl-popup]
صادرات خودروهای چینی از ایران // در بین سه محور کلی در نظر گرفته شده برای مشارکت خودرویی ایران و چین، «همکاری طرفین به منظور انتقال فناوری و تولید مشترک برای عرضه در بازار دو کشور و کشورهای ثالث از طریق ایجاد چرخه تولید»، از اهمیت بالایی برخوردار است. نکته مهم این بند، حضور خودروهای ساخت (مونتاژ) ایران در بازارهای صادراتی است که میتواند ارزآوری زیادی را نصیب کشور کند. طبق این بند، خودروسازان ایرانی و چینی دانش فنی خود را با یکدیگر به اشتراک خواهند گذاشت تا از دل آن، محصولات مشترک به تولید برسانند. البته بهنظر میرسد در این همکاری، خودروسازی ایران به دو دلیل، بیش از آنکه صادرکننده فناوری باشد، واردکننده خواهد بود. نخست اینکه صنعت خودرو کشور از مرداد ۹۷ در تحریم است و طبعا از دانش فنی روز دنیا دور مانده و بعید بهنظر میرسد چیزی برای عرضه به طرف چینی داشته باشد. در عوض البته چینیها میتوانند از مزایایی مانند انرژی و نیروی انسانی ارزان در خودروسازی ایران بهره ببرند. دلیل دیگر برای اینکه صنعت خودرو کشور میزبان فناوری چینیها خواهد بود، به مشارکت چینیها با خودروسازان بزرگ و معتبر دنیا مربوط میشود. چین سالهاست میزبان بزرگان خودرویی جهان است و کمتر خودروساز معتبری را میتوان یافت که در این کشور حضور نیافته است. چینیها طی یک دهه گذشته چیزهای زیادی از شرکای خارجیشان آموختهاند و حالا دیگر کارآموزان بیتجربه قبل نیستند. بنابراین آنچه در همکاری خودرویی آتی ایران و چین محتمل خواهد بود، میزبانی خودروسازی کشور از فناوری و تکنولوژی چینی است. احتمالا خودروسازان ایرانی به مونتاژ محصولات چینی مشغول و بخشی از خودروهای موردنظر در بازارهای صادراتی از جمله خود چین عرضه خواهند شد. هرچند در بند نخست همکاری خودرویی ایران و چین بر «تولید مشترک جهت عرضه در بازار دو کشور» تاکید شده، با این حال، بعید بهنظر میرسد خطوط تولید خودروسازی چین میزبان محصولات ایرانی شود. در بازار خودروی چین (ابر بازار خودروی جهان) بیشتر شرکتهای خودرویی حضور دارند و در حال رقابت با یکدیگر هستند و در چنین فضایی، بعید است جایی برای خودروهای ایرانی باشد. البته یک احتمال در این ماجرا وجود دارد و آن، تعریف خودرویی مشترک بین ایران و چین است که از دانش فنی روز برخوردار و توانایی رقابت در ابر بازار خودروی جهان را داشته باشد. کسی چه میداند شاید یکی از برنامههای دو طرف، احداث خط تولید خودروسازان ایرانی در چین جهت ساخت محصولات مشترک باشد، اتفاقی که اگر رخ بدهد، نقطه عطفی در صنعت خودروی ایران بهشمار میرود. هرچه هست، اگر این بند از همکاری خودرویی ایران و چین به شکلی برد-برد تصویب و اجرا شود، از دو جهت دریافت دانش فنی روز دنیا و همچنین ارزآوری (به واسطه صادرات) به نفع صنعت خودرو کشور خواهد بود.
اتاق ایرانی روی پلتفرم چینی // اما طبق بند دوم همکاریهای خودرویی ایران و چین، شرکتهای چینی باب همکاری گسترده و متفاوتی را با دو غول خودروسازی ایران آغاز خواهند کرد. بر این اساس گویا قرار است شرکتهای چینی دانش فنی خود را بهویژه در بخش طراحی و ساخت پلتفرم مشترک در اختیار ایرانخودرو و سایپا قرار دهند. البته در این بند نیز از عبارت «اشتراک دانش فنی» صحبت به میان آمده که باز هم بهنظر میرسد خودروسازی ایران دریافتکننده و چینیها عرضه کننده خواهند بود. ضعف دانش طراحی و ساخت پلتفرم در خودروسازی ایران بر کسی پوشیده نیست، بهویژه حالا که این صنعت در گرداب تحریمهایی شدید قرار دارد و دستش از جهان خودروسازی به نوعی کوتاه است. هرچند در سالهای اخیر تلاشهایی برای طراحی پلتفرم توسط خودروسازان ایرانی انجام شده، با این حال بیشتر آنها در قالب ایجاد تغییرات روی پلتفرمهای خارجی بوده و بس. نکته دیگر اینکه طراحی و ساخت پلتفرم نیاز به سرمایهگذاری هنگفتی دارد و این کار حداقل در مقطع فعلی از توان خودروسازان ایرانی خارج است. این در حالی است که چینیها اولا سرمایهگذاران خوبی هستند و ثانیا به واسطه همنشینی با بزرگان خودروسازی، در طراحی و ساخت پلتفرم تبحر یافتهاند و بنابراین میتوانند به صنعت خودروی ایران کمک کنند. این احتمال وجود دارد که مانند ماجرای پلتفرم مشترک X۹۰ رنو، این بار چینیها چنین پلتفرمی را در خودروسازی ایران عرضه و ایرانخودرو و سایپا نیز اتاقهای موردنظر خود را روی آن سوار کنند. البته باید منتظر ماند و دید در همکاری خودرویی آتی میان ایران و چین، چشمبادامیها دانش فنی طراحی و ساخت پلتفرم را نیز به طرف ایرانی انتقال خواهند داد، یا باز هم خساست به خرج میدهند.
استارت تولید خودروهای جدید // اما سومین بند از همکاری خودرویی ایران و چین مبنیبر «طراحی شهرک صنعتی تولید خودرو و صنایع مرتبط با تمرکز بر استفاده از فناوری انرژی تجدیدپذیر» در صورت عقد قراردادی برد-برد میان طرفین، میتواند زمینهساز تولید محصولات جدید مطابق با فناوری روز دنیا بهویژه در حوزه ساخت محصولات پاک باشد. طبق این بند، گویا هدف تولید خودروهای هیبریدی یا برقی است که اگر چنین اتفاقی رخ بدهد، رنسانسی در صنعت خودرو ایران شکل خواهد گرفت، ضمن آنکه خودروسازی کشور میتواند همراستا با دنیا قدم در مسیر تولید محصولات به اصطلاح پاک بگذارد. نفع چینیها نیز از این ماجرا، استفاده از بازار بزرگ ایران برای عرضه محصولات پاک است، ضمن آنکه صادرات به بازارهای منطقه نیز میتواند هدف دیگر چشمبادامیها از احداث شهرکهای صنعتی خودرویی در کشور باشد. اینجا نکته مبهم، انتقال یا عدمانتقال دانش فنی از سوی چینیها به خودروسازی ایران است، چه آنکه مشخص نیست آنها واقعا میلی به این اقدام دارند یا تنها روی کاغذ از آن حرف میزنند.[/cl-popup]
۱. ایران در آستانه نهایی کردن یک توافقنامه همکاری جامع با چین است که میتواند روابط دو نظام ضدغربی را به شدت محکم کند.
۲.از دیدگاه حزب حاکم چین، روابط با ایران عنصر کلیدی در راهبرد خاورمیانهای پکن است و رهبران چین آن را اهرم قابل اتکایی در یک منطقه حیاتی و استراتژیک میدانند.
۳.دولت ترامپ باید برای جلوگیری از نزدیکتر شدن روابط نظامی و اقتصادی چین و ایران اقدام جدی را انجام دهد و پکن را به خاطر نقض تحریمهای ایالات متحده مجازات کند.
محورهای همکاری ایران و چین // گزارش فوق براساس اطلاعات و گزارش رسانهها حوزههای همکاری تهران و پکن را بر شمرده و به ارزیابی توانایی هر ۲ کشور و تاثیر این همکاری پرداخته و آورده است: چین روابط با ایران را عنصر اصلی برای افزایش حضور خود در خاورمیانه میداند و ایران هم قدرت بزرگی در خاورمیانه و صادرکننده مهم نفت است ضمن آنکه بخشی ضروری در ابتکار یک جاده یک کمربند به شمار میرود. تهران، متحد مفیدی برای پکن در مسیر عقب راندن نفوذ ایالات متحده در خلیج فارسِ سرشار از انرژی به شمار میرود. روابط نزدیک جمهوری خلق چین با ایران در حوزه دیپلماتیک و اقتصادی در حال افزایش است و پکن امید دارد پس از آنکه تحریمهای آمریکا علیه ایران در ۱۸ اکتبر برداشته میشود صادرات تسلیحات را هم به فهرست همکاری دوجانبه بیافزاید. ایران هم دولت چین را منبع حمایت دیپلماتیک، اقتصادی، تکنولوژیکی و نظامی میبیند. طبق تحلیل این اندیشکده آمریکایی، نیازهای ایران و چین حالتی نامتوازن دارد. ایالات متحده باید از این معادله نامتوازن استفاده و سعی کند هزینهها و مخاطرات تقویت روابط پکن با تهران را برای چین افزایش دهد تا منافع بالقوه توافق را برای ایران کم کند. چین به دلیل هراس از تنش در روابطش با آمریکا تا پیش از این از چنین همکاری دوری میکرد بنابراین واشنگتن باید روابط راهبردی نزدیکتر دو کشور را با تشدید نگرانیها برای آنها تا دلسردی چین افزایش دهد.
انرژی محور مورد علاقه تهران و پکن // این گزارش بخش مهم همکاری ایران و چین را روابط در حوزه انرژی میداند. چین از سال ۱۹۹۳ به واردکننده نفت تبدیل شد و در سال ۲۰۰۹ واردات ۵۰ درصد نیاز چین به نفت را تامین کرده است. این کشور از سال ۲۰۱۷ به بزرگترین واردکننده نفت جهان تبدیل شد. خرید نفت چین در سال ۲۰۱۹ به بیش از ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز رسید که بیش از ۴۰ درصد آن از خاورمیانه تامین میشد. طبق این تحلیل، خاورمیانه نقشی حیاتی در تامین نفت خام مورد نیاز صنعت چین دارد و به همین دلیل ایران شریک جذابی برای پکن به شمار میرود زیرا دومین کشور با بیشترین ذخایر گاز جهان بعد از روسیه است و از نظر ذخایر نفت هم در رتبه پنجم جهان قرار دارد. علاوه بر این دشمنی ایران با غرب، چین را تنها گزینه برای سرمایهگذاری و تجارت تهران باقی گذاشته است. بیش از ۱۰۰ شرکت چینی در اقتصاد ایران به ویژه حوزه انرژی و حمل و نقل سرمایه گذاری کردهاند و چینیها مهمترین شرکتها در توسعه ذخایر نفت و گاز ایران شدهاند که حمایتهای فنی مورد نیاز تهران را تامین میکنند. با این حال تحریمهای آمریکا همکاری پکن و تهران در بخش انرژی را کم کرده است این امر بیشتر به خاطر تحریمهایی است که واشنگتن علیه بانک مرکزی ایران برقرار کرده است. خروج آمریکا از توافق هستهای برجام در سال ۲۰۱۸ و از سرگیری تحریمها باعث کاهش شدید صادرات نفت ایران به چین شده است و برخی این کاهش را از سطح ۲.۵ میلیون بشکه تا سطح ۶۰۰ هزار بشکه در روز برآورد میکنند. با این حال در این شرایط هم چین به دریافت نفت از ایران ادامه میدهد. علاوه بر این ایران در ابتکار یک کمربند – یک جاده هم نقش مهمی را برای چین بازی میکند. این طرح هزار میلیارد دلاری چین، مسیری تجاری و شبکه ارتباطی را ایجاد میکند که پکن را به دیگر کشورها و مناطق جهان متصل میسازد. دولت پکن وام ۱۰ میلیارد دلاری را برای شرکتهای چینی تصویب کرده است تا پروژههای زیرساختی خود در ایران همچون تاسیسات مربوط به الکتریسیته، سدها، خطوط حمل و نقل مانند راه آهن را تکمیل کنند تا را ه ارتباطی ایران به غرب چین تکمیل شود.
توصیهها برای عقیم کردن همکاری راهبردی // اندیشکده مطرح غربی فوق همچنین مسائلی همچون رفع تحریم تسلیحاتی و برنامهریزی پکن برای فروش تسلیحات به ایران در کنار انجام رزمایش دریایی دو کشور را از جمله مسائلی میداند که برای غرب اهمیت فراوانی داشته و باعث حساسیت و نگرانی آنها به ویژه واشنگتن شده است. گزارش هریتیج بر این نکته تصریح دارد که سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ تاکنون به شدت به علت تجارت ایران و چین تضعیف شده است. اما برای جلوگیری از همسویی محکمتر امنیتی چین و ایران، به اقدامات سختتری نیاز است. واشنگتن به غیر از تحریم، اهرمهای چندانی را برای تاثیرگذاری بر سیاستهای چین در مورد ایران ندارد اما میتواند و باید فضای بین المللی را برای محدودسازی همکاری اقتصادی دو کشور و جلوگیری از اتحاد نظامی آنها تشکیل دهد. هدف این اقدامات باید حداکثرسازی هزینههای سیاسی، اقتصادی و سیاست خارجی حمایت پکن از تهران باشد. این گزارش تصریح کرد: دولت ترامپ باید شفاف سازد که سیاست چین را از نزدیک تحت نظر دارد و برای جلوگیری از نزدیکتر شدن روابط نظامی دو کشور، مجازات نقض تحریمهای ایران توسط چین را با قدرت اعمال خواهد کرد. در این چارچوب توصیههای تحلیلگر این اندیشکده به دولت آمریکا عبارتند از
-حفظ راهبرد تحریم و فشار حداکثری علیه ایران
-اولویتدهی به مسائل مربوط به ایران در تدوین روابط دوجانبه ایالات متحده با چین
-تحریم و مجازات شرکتهای چینی که با ایران تجارت میکنند
-همکاری با متحدان برای کاستن از حمایت چین از ایران
-ایجاد روابط امنیتی تنگاتنگ با کشورهای عربی و اسرائیل
-تقویت کارزار اطلاعاتی خود را در مورد این مساله.
«جیمز فیلیپ» پژوهشگر ارشد این موسسه در پایان نتیجه گرفت: اگرچه تهران همکاری خود با چین را رسانهای ساخت اما پکن نکته خاصی را در مورد آن افشا نکرده است. به نظر میرسد چین نمیخواهد تا قبل از مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا گام نهایی را بردارد. در این میان دولت ترامپ باید مخاطرات و هزینههای این همکاری اقتصادی و امنیتی را برای چین افزایش دهد و از منافع این اقدام بکاهد. در این مسیر همکاری نزدیک با متحدان ایالات متحده ضروری است تا اهرمهای فشار واشنگتن را علیه ایران و چین تشدید کند و حتی اگر قادر به ممانعت از این همکاری نشد، حداقل محدودیتهایی را در ایجاد یک اتحاد کامل ایجاد نماید.[/cl-popup]
[cl-popup title=”خبرهای منتخب” show_on=”load” size=”l”]
[/cl-popup]