جغرافیایی:
جمهوری خلق چین با دارا بودن ۶/۹ میلیون کیلومتر مربع پس از روسیه و کانادا سومین کشور پهناور جهان است.همسایگان چین عبارتند از: مغولستان، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، کره شمالی، ویتنام، لائوس، برمه، یونان، نپال، هند، پاکستان و افغانستان. چین دارای سواحل طولانی در مراکز غربی اقیانوس آرام است و به همین دلیل آب و هوای نواحی ساحلی آن تحت تاثیر تغییرات جوی اقیانوس آرام قرار دارد. در جنوب این کشور هوا گرم و مرطوب، در شمال غربی خنک و در نواحی نزدیک به سیبری سرد است. در چین متجاوز از ۵۰۰۰ رودخانه وجود دارد که بزرگترین آنها رودخانه « یانگ تسه« (دومین روخانه بزرگ جهان)و دارای ۶۳۰۰ کیلو متر طول است و بیش از یک میلیون و هشتصد کیلومتر مربع را زیر پوشش آبیاری قرار می دهد و قریب ۵۰ میلیون نفر در اطرف آن زندگی می کنند. دومین روخانه بزرگ چین « روز زرد » نام دارد که خاستگاه تمدن این کشور نیز می باشد.
تقسیمات کشوری
جمهوری خلق چین به ۲۲ استان ( بدون تایوان) و ۵ منطقه خود مختار (تبت، مغولستان داخلی،گوانشی، چوانگ، سین کیانگ، نین شیاخویی)و چهارمنطقه دارای شهرداری مستقل (پکن، شانگهای، تیان جین، چونگ چن» تقسیم می شود. دو منطقه خود مختار سین کیانگ و نین شیاخویی مسلمان نشین می باشند.
بیش از دو هزار شهرستان در چین وجود دارد. شهـــر پکن دارای ۱۶۸۰۰ کیلومتر مربــع وسعت و ۱۱ میلیون نفر جمعیت می باشد به جز یک دوره کوتاه مدت پیش از پیروزی انقلاب کمونیستی که شهر «نانجینگ» پایتخت چین شد شهر پکن بمدت ۸۰۰ سال پایتخت امپراطوریهای مختلف چین بوده است.
ساختارهای سازمانی و اداریی فرهنگی:
الف – دولتی وزارت فرهنگ چین مسئول اجرای سیاستها و تعهدات فرهنگی کشور میباشد. وزارتخانه مذکور تحت نظارت دولت و از طریق شعبـــات و ادارات خود در زمینه های مختلف فرهنگی به فعالیت می پردازد، ادارات تابع این وزارتخانه عبارتند از: اداره هنرهای کشور، اداره آموزش هنرها، اداره کتابخانه ها، اداره روابط فرهنگی خارجی، اداره بازار فرهنگی، اداره فرهنگ جمعی، اداره فرهنگ کودکان، اداره فرهنگ قومی.علاوه بر وزارت فرهنگ سازمانهای مسئول که در اجرای برنامه های فرهنگی تحت نظارت شورای دولتی قرار دارند عبارتند از : سازمان رادیو تلویزیون کمیسیون آموزشی دولت سازمان انتشارات دولتی
کمیسیون ورزشی دولت فرهنگ علوم اجتماعی دایره اشیاء عتیقه دولتی
ب- غیر دولتی کلیه فدراسیونهای هنر و ادبیات کشور, سازمانهای فرهنگی و مردمی غیر دولتی می باشند که از ۱۲ انجمن به شرح ذیل تشکیل یافته اندانجمن نویسندگان- انجمن فیلم سازان- انجمن نمایشنامه نویسان- انجمن رقصندگان- انجمن عکاسان- انجمن خطاطان- انجمن آکروبات بازان.علاوه بر انجمن های فوق دو انجمن « فرهنگی و ملی چین» مسئول برقراری روابط خارجی فرهنگی با کشورهای خارج و انجمن مردمی – ملی چین» مسئول برقراری روابط حسنه فرهنگی با کشورهای خارجی می باشند.
پیشرفت های فرهنگی :
صنایع فرهنگی چین و مجموعه های وابسته در حال حاضر چهارمین صنعت از نظر اشتغال و جذب نیروی انسانی در چین می باشند.در سال ۲۰۰۲ در مجموع ۶۴۵۰۰ مقاله و تحقیق علمی چینی در مجلات معتبر و علمی دنیا به چاپ رسیده است در همین دوره زمانی تعداد مقالات و یافته های پژوهشی و علمی چاپ شده و مجلات و نشریات داخلی چین بالغ بر ۲۰۳ هزار بوده است.در سال ۲۰۰۱ چین از نظر تهیه و چاپ مقالات علمی در ردیف هشتم جهان قرار گرفته است که این مقام در سال ۲۰۰۲ به جایگاه ششم ارتقاء یافته است.درحال حاضر بیش از ۲۰۰ روزنامه و تقریباً در حدود ۸۰۰۰۰ مجله کثیر الانتشار با بیش از ۵۰۰ مرکز انتشاراتی و بیش از ۲۰۰ مرکز تولیدات صوتی و تصویری در چین مشغول فعالیت می باشند.
هر ساله بیش از یکصد هزار نوع کتاب و ۲۰۰ میلیون نوع مختلف از محصولات صوتی و تصویری در چین تولید می شود. سیاست این کشور در قبال صنعت نشر و مطبوعات کشور به جستجوی حقایق امور و جهت دهی صحیح افکار عمومی تاکید دارد.چین تاکنون با ۱۴۳ کشور جهان موافقتنامه فرهنگی به امضاء رسانده و تعداد قراردادهای فرهنگی آن تا سال جاری (۲۰۰۳) میلادی به ۶۸۴ مورد رسیده است. وزارت فرهنگ چین سالانه حدود دو هزار برنامه مبادلات فرهنگی با کشورهای دیگر اجرا می کند که این برنامه ها سی هزار نفر از۸۷۰ کشور جهان را در بر می گیرد.چین با ۱۱۶ کشور جهان مراودات کامل فرهنگی دارد.
اهداف و سیاست های فرهنگی جمهوری خلق چین:
الف – داخلی هدف اساسی سیاست فرهنگی چین برطرف کردن نیازهای مردمــــی داخلی می باشد.
تمامی گروههای قومی ساکن چین قادر به استفاده از زبان بومی و حفظ و نگهداری آداب و رسوم محلی خود می باشند. سیاست فرهنگی خارجی چین مبتنی بر نگهداری فرهنگ بومی و ملی بعنوان فرهنگ پایه کشور و استفاده از فرهنگ و تمدن کشورهای جهان از طریق انجام مبادلات گوناگون جهت استفاده از نقاط قوت آنها می باشد.ارائه خدمات ادبی و هنری با خصوصیات چینی بر مردم.بهره گیری از آثار ادبی و هنری کشور و معرفی آنها به مردم در عصر حاضر.حفظ و نگهداری آداب و رسوم و سنــت هـــای قدیمی و حرکت به سمت پدیده های مدرن تشویق و ترغیب آن دسته از آثار فرهنگی – هنری و ادبی که به غنای صنعتی و کشاورزی، ادبی و هنری کشور منجر می شود.تشویق نویسندگان و هنرمندان کشور جهت برگزاری مسابقات آزاد در زمینه های گوناگون هنری و برگزاری جلسات مناظره درخصوص موضوع آکادمی.
ارائه خدمات ارزنده برای خالقان آثار مثبت و برجسته ای که جذابیت عمومی داشته و دارای مشخصات، ویژگیها و رنگ و بوی ملی باشند.
اعطای جوایز ویژه به آثار برجسته فرهنگی و هنری و ارائه پیشنهادات و رهنمودها به آثار هنری ناپخته و ناقص و رد آثاری که برای مردم مضر باشد.
تقویت سرمایه گذاری اقتصادی در حوزه فعالیت های هنری و فرهنگی.
تقویت زیر ساخت های فرهنگی.
اتخاذ سیاستهایی جهت معافیت مالیاتی حوزه فرهنگ
دکتر فریدون وردی نژاد