پیشینه ورود اسلام به چین به پیش از ۶۵۰ میلادی باز میگردد، زمانی که سعد بن ابی وقاص صحابه پیامبر اسلام، سفرایی را به سوی امپراتور گائوتسونگ[۱] فرستاد. نتیجه ورود اسلام به چین جمعیتی حدود ۴۰ میلیون مسلمان در چین است که بیشتر آنها در استانهای شینجیانگ، گانسو، نینگشیا و چینگهای زندگی میکنند.
مسلمانان در چین :
سابقه ورود اسلام به این کشور به قرن اول هجری بر می گردد. ترویج و گسترش اسلام توسط بازرگانان ایرانی و عمدتاً « از طریق جاده ابریشم صورت گرفته است.مسلمانان چین در محاورات روزمره خود کلمات و واژه های اصیل فارسی بکار می بردند. آنها نمازهای پنجگانه را نماز بامداد، پیشن، دیگر، شــــام، خفتن می نامند و تمام نیت های خود در نماز، غسل، عقد و ازدواج و دیگر آداب شرعی به زبان فارسی ادا می کنند.نقش ایرانیان در گسترش اسلام آنچنان وسیع بوده که در زمان سلسله تانگ تنها در شهر « شی آن» ( مبداء جاده ابریشم) ۵ هزار ایرانی زندگی می کرده اند. هم اکنون روستاهایی در استان « یون نن»،
« گانسو»وجود دارد که روستای فارس ها مشهور است.در چین ۳۴ هزار مسجد وجود دارد که قدمت برخی از آنها به ۱۲۰۰ سال بر می گردد
در سرزمین پهناور چین تعداد ۵۶ قوم زندگی می کنند و تعداد ده قوم آن را مسلمانان تشکیل می دهند در این میان محققانی که در مورد اقوام مسلمان تحقیق کرده اند دو گروه هستند:
گروه اول محقققان چینی هستند که تعدادشان هم خیلی زیاد است عبارت و عناوین مسلمان چینی را بیشتر به کار می برند در حالیکه در گروه دوم که محققان خارجی هستند عبارت و عناوین متفاوتی استفاده می شود مثل چینی مسلمان، نیمه مسلمان و نیمه چینی و غیره استفاده می کنند.
کدام عبارت در کدام اقوام مسلمان چین صادق تر است؟ کدام یشک بیانگر نشاندهنده هویت فرهنگی مسلمانان چینی است؟
به نظر نگارنده عبارت مسلمانان در چین درست و بهتر از بقیه عبارت است چون که مسلمانانی که در چین زندگی می کردند و هنوز هم می کنند مسلمانانی از کشورهای مختلف اسلامی بوده اند که در طی صدها سال قرابت زندگی با محیط چینی تاثیر و تاثر داشته اند. البته در این میان ده قوم مسلمان چین را به دو گروه نژادی و زبانی کاملا متفاوت تقسیم می کنند.